You are currently viewing Hvordan hjælper du dine nærmeste med deres alkoholproblemer?

Hvordan hjælper du dine nærmeste med deres alkoholproblemer?

Alkohol er vores nationale drug i Danmark. Vi har en lang historie med alkoholen. Derfor stiller vi heller ikke spørgsmålstegn ved den heftige brug af alkohol, som vi har i Danmark. Hvor godt eller skidt, det er, må læseren selv vurdere.  

En ret så stor, uheldig sideeffekt ved det er, at vi ikke ser alkoholproblemerne, når de er ret så tydelige. Vi ignorerer, at der er en eller to i familien, som tydeligt er stærkt alkoholiseret. For sådan er det jo til påskefrokosten, og det samme gør naboen. Men er det en god undskyldning.  

Hvad er et alkoholproblem? 

Der er mange definitioner på, hvad alkoholisme er. Om de hjælper dig og din familie i den situation, I er er i, må du vurdere.  

I stedet for at definere, hvad alkoholisme er. Giver det måske mere mening for dig at forholde dig til, om alkoholen er et problem for dit familiemedlem eller din ven. Har alkoholen en hæmmende effekt på personens liv?  

Alkohol pålægger for så vidt alle mennesker en slags hæmning. Men prøv at tænke på den indflydelse, som alkoholen har på personens liv.  

Hvis I tager ud på en restaurant, hvis I er på ferie eller til familiefest, skal der så være alkohol. Bliver personen utilpas eller ligefrem irritabel, hvis alkohol ikke er på bordet?  

I så fald kunne det være tid til en alkoholafvænning. Når livet ikke kan leves, uden at der konstant skal tages hensyn til alkohol, er det så et værdigt liv?  

Skub ikke problemet eller vennen væk 

Det første skridt er at indse – her er et problem. Nu bliver det en tand sværere. Der skal gøres noget ved problemet. Du kan ikke længere blot lade stå til.  

Den store udfordring er her i første omgang meget simpelt at skulle konfrontere personen med alkoholproblemet. Både fordi det er grænseoverskridende at tale om, men også fordi det skal gøres på den rette måde.  

Hvis du er for krævende og konfronterende, kan du skubbe personen væk. Når vi mennesker får stillet vores problem helt op i ansigtet, bliver vi utilpas.  

Tag små skridt

Forestil dig, at din ven eller kæreste fortalte dig, hvordan du har et problem med f.eks. at spise for meget. Du spiser hele tiden, og vægten hæmmer dit liv. Det er ingen sjov samtale at have. Det første man vil er egentlig at blive sur, fornærmet eller irritabel. Hvorfor skal den anden person bestemme, hvor meget jer drikker eller spiser?  

Det handler derfor om at tage små skridt.  

Spørg ind på en venlig måde. Du kan også starte samtalen med at tale om alkohol generelt i samfundet eller i familien. Så kan den ledes over på personen løbende.

Og husk så hele tiden at tage snakken i et behageligt toneleje og med en stor bunke tålmodighed og forståelse!  

Skab en ny hverdag sammen 

Problemet opstår. I bliver klar over problemet. I laver en aftale om et afvænningsforløb eller lignende. Nu kommer den nye hverdag.  

Her er DU som ven, familiemedlem, kæreste mm. utrolig vigtig. For det nye liv uden alkohol er helt nyt. Livet skal genfindes, hvilket er utrolig svært, særligt når man er oppe i alderen.  

Derfor har personen brug for en at støtte sig til. En ven, som personen kan lave ting sammen med, som ikke handler om alkohol. Nu skal du vise dig som en gode ven, kæreste eller familiemedlem og bringe jeres forhold på banen. 

Skriv et svar